sobota 14. ledna 2012

STEPHENIE MEYER

STEPHENIE MEYER


ŽIVOTOPIS


Stephenie Meyer je americká spisovatelka, která se narodila v roce 1973 v Connecticutu, Stephenu a Candy Morganovým. Když ji byly čtyři roky odstěhovala se s rodinou do Phoenixu v Arizoně, kde vyrůstala spolu se svými pěti sourozenci, sestrami Emily a Heidi a bratry Jakobem, Paulem a Sethem. Měli také psa jménem Eagle (Orel).
Vystudovala Chaparral School ve Scottsdale v Arizoně a v roce 1995 promovala s bakalářským titulem z angličtiny na Brigham Young University v Provo ve státě Utah.
V současnosti žije se svým manželem Panchem a třemi syny Elim, Gabem a Sethem ve Phoenixu v Arizoně.
Oblíbení spisovatelé, kteří Meyer ovlivnili jsou: Orson Scott Card, Jane Austen, William Shakespeare, Maeve Binchy, Charlotte Brönte, Daphne DuMaurier, L. M. Montgomery, Louisa May Alcott, Eva Ibbotson, William Goldman, Douglas Adams nebo Janet Evanovich.
Meyer se při psaní inspiruje hudbou. Nejraději má skupinu Muse, Linkin Park, My Chemical Romance, Coldplay, The All American Rejects, Travis, The Strokes, Brand New, U2, Kasabian, Jimmy Eat World nebo Weezer.
Stephenie Meyer je autorkou knižního bestselleru Stmívání (Twilight saga). Je to její první román, který vyšel v roce 2005. Je to příběh o dívce Isabelle Swan, která se přestěhuje z Phoenixu do deštivého Forks, kde se seznámí s podivným chlapcem Edwardem Cullenem. Později se dovídá skutečnost, že Edward je upír. I přes všechna nebezpečí, se ho však nehodlá vzdát.
Jak říká Meyer, nápad na knihu Stmívání k ní přišel ve snu. Sen byl o lidské dívce a upírovi, který ji miloval a zároveň žíznil po její krvi. Tento sen po třech měsících uskutečnila a napsala skvělý román. Kniha si rychle získala uznání a čestné pocty.
Kniha Stmívání byla přeložena do 37 světových jazyků a bylo vytištěno přes 25 milionů výtisků. Podle knižní předlohy byl také natočen stejnojmenný film v hlavních rolích s Kristen Stewart a Robertem Pattinsonem, který měl premiéru 21. listopadu 2008.
Po prvotním úspěchu Stmívání vydala postupně další tři pokračování: New Moon (Nový měsíc), Eclipse (Zatmění) a Breaking Dawn (Rozbřesk). Čtvrtým dílem Twilight saga ale nekončí a autorka chystá další knihu, tentokrát z pohledu Edwarda Cullena s názvem Midnight Sun (Půlnoční slunce).
V dubnu 2007 vydala Meyer spolu s Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe a Lauren Myracle knihu pro mladé s názvem Prom Nights From Hell. Meyer je také autorkou sci-fi románu pro dospělé The Host (Hostitel), který vyšel v roce 2008.

FOTKY STEPHENIE MEYER





Žádné komentáře:

Okomentovat